You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Cu grijă pentru mediu

Ne pasă de planetă și suntem conștienți că orice activitate economică, inclusiv turismul, presupune un anumit consum de resurse, uneori cu efecte negative pentru mediu. Mai știm și că orice călătorie necesită mijloace de transport, care implică emisii de dioxid de carbon.

Dar pentru că ne pasă, căutăm mereu alternative eco-friendly. Și chiar dacă nu putem renunța definitiv la avion, cu siguranță putem limita amprenta ecologică a fiecărei călătorii. Ne angajăm deci să:

 

  • promovăm conceptul de slow-travel, limitând numărul și distanța deplasărilor dintr-o călătorie
  • privilegiem activitățile turistice eco-friendly (drumeții, kayak, echitație, bicicletă, etc.)
  • propunem experiențe de transport în comun (tren, ferry-boat, bus, etc.) pe durata călătoriilor 
  • ca o minimă ''amortizare'' a emisiilor de CO2, nu organizăm călătorii cu avionul mai scurte de 7 zile
  • NU promovăm turismul de masă (grupuri, zboruri charter, croaziere, resorturi all-inclusive, etc.)
Photo: Elina Sirparanta / Visit Finland

Cu respect pentru localnici

La AuthenTrip, a călători NU înseamnă ''să te simți ca acasă'', ci să descoperi ceva diferit, specific destinației alese. Înseamnă interacțiune reală cu o altă cultură, în scop de cunoaștere și înțelegere. Înseamnă deschidere, curiozitate și respect deopotrivă, relaționând în mod autentic cu localnicii, fără a le leza demnitatea și acceptând diferențele culturale.

Considerăm că stă în legea firii și la baza ideii de călătorie, ca mai ales oaspetele să se adapteze gazdei, iar călătorul destinației. De aceea:

 

  • organizăm călătorii exclusiv individuale, în deplin respect pentru realitățile locale 
  • facilităm interacțiunea autentică cu localnicii (cazări tipice, ghizi, artizani, tradiții, etc...)
  • sprijinim inițiative locale de prezervare a patrimoniului și identității culturale 
  • informăm corect clienții despre specificul cultural ale destinației, sensibilizându-i în acest sens
  • NU propunem experiențe superficiale (spectacole regizate, false suveniruri, tradiții inventate, etc...)

Cu etică și echitate economică

Pe lângă experiența complexă de care se bucură călătorul, turismul generează beneficii economice considerabile. Însă de multe ori, acestea nu ajung, decât într-o mică măsură, în regiunile vizitate și la comunitățile locale. Adică fix la acele componente ce dau adevăratul conținut al unei călătorii. 

Pe de altă parte, este important ca atunci când există un impact economic real, acesta să nu creeze dezechilibre, ci să fie distribuit cât mai echitabil la nivelul întregii comunități. Prin urmare:

 

  • lucrăm în direct cu partenerii locali (cazări, ghizi, activități, etc.), fără intermediari
  • privilegiem micile afaceri de familie, în detrimentul marilor companii turistice
  • practicăm o politică comercială win-win, echitabilă pentru partenerii locali și bazată pe calitate, nu pe cel mai mic preț
  • evităm resorturile all-inclusive și marile lanțurile hoteliere        
  • veghem la bunele practici ale partenerilor (angajarea localnicilor, remunerație corectă, produse locale, etc.) 
Photo: Zeno Mihoc
Photo: Roll Outdours

Contribuția solidară

Ne străduim ca fiecare călătorie să fie prietenoasă cu mediul, respectuoasă cu destinația și cu beneficii economice pentru comunitățile vizitate. Și chiar dacă ne dorim ca după fiecare călător, să nu rămână decât urma propriilor pași (de aici și logo-ul AuthenTrip), știm că acest lucru nu este încă posibil. Pentru că orice călătorie implică un minim consum de resurse, dar și un minim impact cultural. 

Conștienți de această realitate obiectivă, am implementat conceptul de contribuție solidară. O contribuție voluntară din partea AuthenTrip, calculată pentru fiecare călător în parte, prin care încercăm să sprijinim astfel anumite proiecte ecologice și sociale din România. 

Fără a încerca să compenseze în sens contabil, efectele negative ale turismului, contribuția solidară este o acțiune concretă în direcția reducerii dezechilibrelor sociale și de mediu. 

Proiecte susținute

Inițiativa „Plantăm fapte bune în România” este un proiect de împădurire pe baza de voluntariat. Se acționează în zonele afectate de alunecări de teren, deșertificare sau alte fenomene de degradare, zone care pun în pericol locuitorii din localitățile apropiate. Din 2011 până în prezent, au fost plantați peste 1.200.000 de puieți, pe o suprafață totală de 287 de hectare, din 30 de județe din România și cu ajutorul a peste 43.000 de voluntari.

Pentru fiecare călător în parte, AuthenTrip donează suma de 11 EUR, prin care contribuim astfel la plantarea unui număr de 3 copaci. 

Află mai multe pe www.plantamfaptebune.ro