You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

CĂLĂTORIE CU PROGRAM FIX

Salut! Sunt Ciprian, fondatorul AuthenTrip, și te invit să descoperim împreună cea mai fericită țară din lume, în timpul celui mai fotogenic anotimp: Ruska!

Din 8 în 15 Septembrie, vino cu mine într-o călătorie de toamnă în Finlanda, din Helsinki până în pădurile nesfărșite ale Laponiei, vizitând locuri de poveste și trăind o serie de experiențe autentice, absolut memorabile! 

Credits: Julia Kivelä - Visit Finland

De la parfumul boem al orășelului Porvoo și viața tihnită de la Marea Baltică, vom lua trenul de noapte spre Cercul Polar, acolo unde spectacolul culorilor de toamnă transformă întreaga natură într-o capodoperă.

Un imens teren de joacă pentru iubitorii de peisaje sălbatice, pe care îl vom explora sub forme cât mai originale și sustenabile: expediție în canoe cu noapte petrecută în refugiu, tură de rafting pe cel mai spectaculos râu din Finlanda, drumeție în parcuri naționale... dar și relaxare autentică la saună, vizita unui crescător de reni și experiențe culinare delicioase!

Totul în grup restrâns, de numai 10-12 persoane, și cu prezența mea pe parcursul întregului periplu. Ce zici, ești pregătit de aventură?


Credits: Julia Kivelä - Visit Finland

Ziua 1: Sosirea la Helsinki
Fie că vom zbura cu toții din Budapesta, ori că o parte dintre participanți vor sosi pe cont propriu, ne vom întâlni cu toții în Helsinki, punctul de pornire al călătoriei din Finlanda. Cazarea într-un fost castel transformat în hotel, situat în centrul orașului, și timp liber în funcție de orarul zborurilor.


Credits: tap5a - Pixabay

Ziua 2: Helsinki like a local 
După micul dejun, start pentru o zi întreagă dedicată capitalei. Și pentru că AuthenTrip înseamnă experiențe autentice, vom începe cu un tur ghidat ''Helsinki like a local'', în compania unui ghid local. Ocazia de a descoperi câteva ''hidden jams'', cunoscute și frecventate în special de către finlandezii din Helsinki.

Evident, nu va lipsi o scurtă pauză de cafea și ceva dulce, parte a vieții relaxante din Finlanda. Iar dacă danezii au celebrul ''hygge'', iar suedezii ''fika'', echivalentul finlandez nu poate fi pronunțat în limba română... laughing După turul ghidat, vom continua vizita capitalei pe cont propriu și după bunul plac. 


Credits: Jussi Hellsten - Visit Finland

Ziua 3: Porvoo și arhipelagul Pellinki 
Dis de dimineață, vom lua busul local spre Porvoo, probabil cel mai șarmant orășel finlandez și, cu siguranță, preferatul nostru! Același ghid privat ne va însoți într-un tur ''Porvoo like a local'', împărtășindu-ne locurile mai puțin știute ale citadelei, cu ale sale case colorate, galerii de artă și mici cafenele cochete.


Credits: Kosti Keistinen - Pixabay

Pe după-amiază, vom da atmosfera boemă a orașului pe farmecul vieții la țară, coborând spre arhipelagul Pellinki. Acolo, vom fi poftiți la masă de către o familie finlandeză tare ospitalieră, ce ne va răsfăța cu preparate homemade, pe bază de ingrediente locale. Puțină relaxare pe plaja Mării Baltice, apoi transfer retur în Helsinki și tren de noapte spre Laponia!


Credits: AuthenTrip

Ziua 4: Sosirea în Laponia și expediție în canoe
După noaptea petrecută la cușete și traversarea Cercului Polar cu trenul, vom fi așteptați în gara din Kemijarvi pentru transferul la cazarea noastră din regiunea Ruka-Kuusaamo. O oază de liniște în mijlocul naturii, pe malul unui lac și înconjurată de păduri. Iar după un prânz de bun venit, să înceapă aventura!


Credits: AuthenTrip

Și pentru că iubim conceptul de slow-travel, vom porni într-o expediție în canoe de-a lungul Parcului Național Oulanka! Poate cea mai lină și integrată în peisaj manieră de a asista la spectacolul toamnei din Laponia. O activitate relaxantă și deloc sportivă, de care ne vom bucura însoțiți de ghizi locali profesioniști.

Seara, vom trage la mal și vom înnopta într-o cabană din mijlocul naturii, participând cu toții la aprinderea focului, pregătirea cinei, încâlzitul saunei...  dar și la împărtășitul de povești! 

Ziua 5: Finalul expediției și relaxare la spa
După noaptea în natură și micul-dejun, ne vom continua excursia în canoe prin parcul național. Vom vâsli domol până spre prânz, traversând noi peisaje de poveste și profitând din plin de Laponia în culori de toamnă! La final, transfer la cazare și timp liber pentru relaxare. 


Credits: Harri Tarvainen _ Ruka-Kuusamo

Iar dacă zici relaxare în Finlanda, zici musai saună tradițională, jacuzzi în aer liber și baie în lac! Prin urmare, vom avea parte de un răsfăț complet al simțurilor, sub îndrumarea unui ghid local. Ocazia de a înțelege rolul identitar al saunei în cultura finlandeză, dar și bucuria unui apus de soare privit din jacuzzi, urmat apoi de un plonjon în apa limpede a lacului. 

Răsfățul corporal va fi urmat de un răsfăț culinar, urmând să încheiem ziua cu o cină tradițională, pe bază de preparate din Laponia. 

Ziua 6: Rafting și drumeție în Parcul Național Oulanka
Mic dejun și start pentru o nouă zi activă în Laponia! De data aceasta, o tură de rafting pe spectaculosul râu Kitka, raiul oricărui pasionat de rafting din Finlanda!

Echipați corespunzător și alături de ghizi profesioniști, vom trăi împreună o super experiență de echipă, coborând printre valuri și luându-ne porția de dopamină pentru tot restul călătorie. Senzații tari garantate! Dar și amintiri de pus în ramă!


Credits: Jani Karppa _ Ruka-Kuusamo

Odate trase bărcile la mal, vom lua prânzul în jurul focului, la un refugiu în natură. După care, continuăm cu o drumeție pe celebrul Karhunkierros, ''traseul urșilor'', cel mai popular din Finlanda!

Iar dacă pe durata coborârii de rafting vom fi prea concentrați pe partea de vâslit, acum va fi ocazia să profităm din plin de peisaje. Veritabil exemplu de prezervare a mediului și a biodiverității, Parcul Național Oulanka devine de-a dreptul magic în culori de toamnă. Pregătiți-vă telefoanele și aparatele foto!


Credits: Harri Tarvainen _ Ruka-Kuusamo

La finalul drumeției, transfer retur la cazare și o nouă cină pregătită de către gazde. 

Ziua 7: Întâlnirea cu renii
După micul-dejun, călătoria în Laponia va continua cu una dintre cele mai emoționante experiențe nordice: vizita unei ferme de reni! Dincolo de înteracțiunea cu cel iubit animal din Laponia, vom avea șansa să cunoaștem o familie autentică de crescători de reni, ce practică această tradiție de generații. Un stil de viață arhaic și o cultură absolut fascinantă, despre care gazdele ne vor povesti în jurul focului, poftindu-ne într-o kota tradițională. 


Credits: Harri Tarvainen _ Ruka-Kuusamo

Înapoi la cazare, vom fi liberi să petrecem după-amiaza după bunul plac. Timp liber pe cont propriu sau ne organizăm la fața locului. Iar seara, vom avea parte de încă o cină delicioasă, din nou pe bază de specialități locale. 

Ziua 8: Finalul călătoriei...
Mic-dejun și transfer privat la aeroportul din Kuusamo, în funcție de ora zborului de întoarcere. Fie că zburăm împreună la Budapesta, ori pe cont propriu spre diverse alte aeroporturi, ne vom lua rămas-bun de la Finlanda... 

** Termenul de înscriere: 31.05.2024 (în limita locurilor disponibile)

Buget

- cazarea într-un hotel confortabil și cosy din centrul capitalei Helsinki, în camere twin, pentru o durată de 2 nopți, cu mic dejun;

- cazarea într-un hotel tradițional din regiunea Ruka-Kuusamo, în camere twin, pentru o durată de 3 nopți, cu demi-pensiune, inclusiv prânzul din ziua sosirii;

- cazarea în trenul de noapte Helsinki-Kemijarvi, în cabine de tip cușetă pentru 2 persoane (paturi suprapuse);

- cazarea într-o cabană în mijlocul naturii, în camere de 4 persoane, cu saună și demi-pensiune;

- turul ghidat ''Helsinki like a local'', în compania unui ghid local anglofon (durată 5h);

- biletele de bus Helsinki-Porvoo;

- turul ghidat ''Porvoo like a local'', în compania unui ghid local anglofon (durată 4h);

- prânzul homemade la o familie locală din regiunea Porvoo (bufet din preparate locale, totul gătit de către gazde);

- transferul privat Porvoo-Helsinki;

- transferul de la gara din Kemijarvi la cazarea din regiunea Ruka-Kuusamo;

- expediția cu canoe din Parcul Național Oulanka, incluzând transferul dus-întors de la cazare, prezența de ghizi locali anglofoni, echipamentul, cazarea într-o cabană în natură, cu saună, cină și mic-dejun (durată totală 22h - distanță de parcurs în canoe: 24km);

- sesiunea de saună tradițional finlandeză, sub îndrumarea unui ghid local anglofon, urmată de relaxare într-un jacuzzi exterior, hidratare cu ceai și sucuri naturale, dar și un mic snack (durată totală 2h30);

- tura combinată de rafting și drumeție din Parcul Național Oulanka, incluzând transferul dus-întors de la cazare, prezența de ghizi locali anglofoni, echipamentul de rafting și coborârea pe râul Kitka, masa de prânz în aer liber și drumeția de întoarcere pe celebrul Bear's Trail (durată totală 6-7h);

- vizita unei ferme tradiționale de reni, incluzând transferul dus-întors de la cazare, participarea la hrănirea renilor, discuții cu gazdele în jurul focului, băuturi calde și un mic snack (durată totală 2h);

- transferul de la cazare la aeroportul din Kuusamo;

- prezența unui însoțitor AuthenTrip pe toată durata călătoriei;

- asistența personalizată înainte, în timpul și după călătorie.

- zborurile (pot fi rezervate suplimentar sau pe cont propriu) - recomandăm conexiunea aeriană din Budapesta, cu compania Finnair (aprox. 430€/persoană cu bagaj de cală înclus - tarif valabil la data publicării programului 20.04.2024);

- transportul la aeroport în ziua plecării în călătorie (în cazul unui zbor din Budapesta, putem organiza transferul din Timișoara - preț aprox. 50€/persoană);

- băuturile și mesele neincluse în program;

- cheltuielile personale.

Cazări

Hotel cochet în centrul capitalei *** (Helsinki)

Situat în plină zonă centrală a capitalei Helsinki, chiar în cartierul de arte și design, acest hotel cochet propune o cazare unicat. Un mix foarte reușit între stilul Art Nouveau al unui castel din anul 1903 și influențele nordice moderne. Camerele sunt elegante și confortabile, dispunând de toate facilitățile unui hotel contemporan. Un mic dejun pe bază de produse locale, inclusiv variante raw-vegan, este servit în fiecare dimineață în fosta cramă a castelului, în vreme ce zona de lounge bar este perfectă pentru relaxare la final de zi. Cei activi se pot bucura de sala de fitness a cazări. Hotelul dispune de certificarea internațională Green Key eco-label. 

Hotel cochet în centrul capitalei ***

Cottage-uri scandinave în natură (Regiunea Kuusamo)

Amplasate în mijlocul naturii, pe malul unui lac, aceste cottage-uri recrează imaginea unei vechi ferme familiale. Un fel de sătuc compus din câteva cabane diferite, unele dintre ele foarte vechi, dispersate prin pădure. Anumite cottage-uri se închiriază integral, în vreme ce altele dispun de apartamente individuale, cu acces comun la zona de bucătărie, living sau terasă. Totul într-o atmosferă tipică, în cel mai pur stil scandinav, cosy și confortabil deopotrivă. În plus, cazarea dispune de mai multe saune tradiționale, precum și de un restaurant de calitate, cu specialități din Laponia. 
Cireașa de pe tort: câteva cabine individuale din sticlă și lemn, special concepute pentru cupluri și care permit admirarea naturii și a cerului direct din pat! O cazare originală și memorabilă, de tip experiență. Fiecare cabină dispune de baie proprie cu duș, de o chicinetă și de draperii pentru pereții panoramici. 

Cottage-uri scandinave în natură

Locuri

Helsinki

Capitala Finlandei este situată la malul Mării Baltice în Golful Finic, fiind o capitală civilizată și liniștită unde cu siguranță nu vă veți plictisi. Puteți lua feribotul până la fortăreața Suomenalinna, să vă plimbați prin centrul pietonal trecând prin Esplanadi Park până în port, să vizitați impresionanta catedrală lutheriană din Piața Senatului, muzeul etnografic în aer liber Seurasaari, ori poate originala biserică modernă Temppeliaukio… iar pentru o experiență cu totul neobișnuită, recomandăm muzeul de realitate virtuală Amos Rex. Și nu poți ajunge în Helsinki fără să încerci imensa saună publică din port!

Helsinki

Porvoo

La doar o oră de mers cu mașina din Helsinki, Porvoo este al doilea cel mai vechi oraș din Finlanda și probabil cel mai carismatic. O simplă plimbare pe jos și te îndrăgostești instantaneu! O mulțime de case din lemn viu colorate și încă locuite, străduțe pavate, galerii de artă, mici magazine de artizanat și numeroase cafenele. Locuitorii sunt liniștiți, merg cu bicicleta, se plimbă cu caiacele și degajă un zen specific finlandez. Natura e la doi pași de centru, fiind posibile plimbări lejere prin pădure. Un orașel cochet, parcă desprins din povești!

Porvoo

Regiunea Kuusamo

Situată în estul Finlandei, aproape de frontiera rusă și chiar sub Cercul Polar, regiunea Kuusamo este renumită pentru peisajele sale tipice zonei de taiga. Relieful este unul accidentat, presărat cu numeroase lacuri, majoritatea făcând parte din Parcul Național Oulanka. În același timp, regiunea adăpostește o faună foarte bogată, cu populații de urși, râși, lupi și elani. Kuusamo este o destinație populară printre turiștii finlandezi, mai ales pe timp de iarnă, atunci când se pot practica activități specifice: ski nordic, snowmobile, ture cu rachetele de zăpadă, plimbări cu săniile trase de câini husky și chiar ski alpin. Iar vara, regiunea îi atrage pe îndrăgostiții de drumeție, pescuit și rafting.

Regiunea Kuusamo

Amintirile noastre

Călătorie în Finlanda 8-15 Septembrie: culori de toamnă și experiențe în natură!
Călătorie în Finlanda 8-15 Septembrie: culori de toamnă și experiențe în natură!
Călătorie în Finlanda 8-15 Septembrie: culori de toamnă și experiențe în natură!
Călătorie în Finlanda 8-15 Septembrie: culori de toamnă și experiențe în natură!
Călătorie în Finlanda 8-15 Septembrie: culori de toamnă și experiențe în natură!
Călătorie în Finlanda 8-15 Septembrie: culori de toamnă și experiențe în natură!
Călătorie în Finlanda 8-15 Septembrie: culori de toamnă și experiențe în natură!
Călătorie în Finlanda 8-15 Septembrie: culori de toamnă și experiențe în natură!
Călătorie în Finlanda 8-15 Septembrie: culori de toamnă și experiențe în natură!
Călătorie în Finlanda 8-15 Septembrie: culori de toamnă și experiențe în natură!
Călătorie în Finlanda 8-15 Septembrie: culori de toamnă și experiențe în natură!
Călătorie în Finlanda 8-15 Septembrie: culori de toamnă și experiențe în natură!